Alopecia

Een mooie coupe die je zekerheid en vertrouwen geeft is geen vanzelfsprekendheid. Verschillende soorten haar- en hoofd huidproblemen hebben veel impact op iemands leven en kunnen het tegenovergestelde tot gevolg hebben: weinig zelfvertrouwen, schaamte en gevaar om in een isolement te raken. Dit hoeft niet!

Haaraandoeningen

Alopecia is feitelijk een auto-immuunziekte. Uw lichaamseigen afweersysteem ziet haarzakjes voor vreemd aan en valt deze aan. Alopecia heeft verschillende oorzaken: stress, ziekte, medicijnen, hormoonschommelingen, erfelijke aanleg, ouderdom.

De haaruitval kan zich op verschillende manieren openbaren. Langzaam dunner wordend haar, het in korte tijd verliezen van plukken haar waardoor u kale plekken overhoudt of in hele extreme gevallen al het haar verliest.

De diagnose wordt vaak door een dermatoloog vastgesteld. Veelal is dat het begin van een periode van grote onzekerheid, verdriet en boosheid.

U kunt ervoor kiezen om deze ziekte uw levenswijze zo min mogelijk te laten beïnvloeden door een haarwerk/ haarstuk te dragen.

Een haarwerk kan gemaakt worden van echt haar, synthetisch haar of een mix van beide en bevestigd worden op een permanente of semi- permanente wijze.

Kiezen voor een haarwerk bij Alopecia

Het is van belang om een haaroplossing te vinden die bij uw wensen past zodat u weer met een goed gevoel en vol zelfvertrouwen naar buiten komt. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

Familie of vrienden zijn uiteraard ook van harte welkom bij uw bezoek, zij kunnen u ook helpen met het maken van de juiste keuze. Zij kennen u als geen ander en weten wat bij u past. Wanneer u niet in staat bent om naar de salon te komen, dan komen wij graag bij u thuis, verzorgingshuis of ziekenhuis.

Kiest u voor een haarwerk vanwege Alopecia? Dan heeft u recht op een vergoeding van de zorgverzekeraar. De noodzakelijke administratieve handelingen met de zorgverzekeraar worden door ons verzorgd.

Meest voorkomende vormen van Alopecia zijn:

Dit is mannelijke en blijvende kaalheid. Mannelijk is echter misleidend want het komt helaas net zo goed bij vrouwen voor. Kenmerkend is dat het haar langzaam dunner wordt. De hoofdhuid wordt dan steeds beter zichtbaar. Bij vrouwen vooral bij de scheiding. Bij mannen voornamelijk bij de kruin en de inhammen. Maar liefst 40% van de vrouwen krijgt hier vroeg of laat last van. Ook kan dit al op jonge leeftijd voorkomen.

Bij Alopecia Areata heeft men plotseling last van kale plekken op het hoofd. Er verdwijnen in zeer korte tijd plukken haar waardoor er ronde of ovale plekken ontstaan. 2% van de mensen krijgt hier last van, zowel mannen als vrouwen.

Men vermoedt dat het een auto-immuunziekte is waar nog geen wetenschappelijk aangetoonde behandeling helpt tegen haarverlies. Gelukkig lost het zichzelf bij 80% binnen enkele maanden tot 1 jaar weer op. In de tussentijd is dit natuurlijk wel erg vervelend. Men voelt zich vaak onzeker en beschaamd.

Het Haarhuys heeft al jaren ervaring met het bieden van oplossingen voor haaruitval. Wij helpen u graag de kale plekken maskeren zodat u zich weer mooi en prettig kunt voelen.

Wanneer u last heeft van plotselinge haaruitval, gelijkmatig verdeeld over het hele hoofd, kan er sprake zijn van Alopecia Diffusa. Dit haarverlies treedt meestal op wanneer er een aanwijsbare oorzaak voor is. Denk aan medicijngebruik, schildklierafwijkingen, na een zwangerschap of bijvoorbeeld een ernstige ziekte met hoge koorts. Wanneer de oorzaak aangepakt wordt, zal het haar in de meeste gevallen ook weer terug groeien. De haaruitval is dus tijdelijk en de haren zullen gemiddeld na 3 tot 4 maanden weer terug groeien.
Dit is de meest gevreesde, maar gelukkig ook zeldzame vorm van Alopecia. Slechts 1 op de 250.000 personen overkomt dit plotselinge verlies van al het haar. Binnen zes maanden verliest men al het haar. Ook kan dan Het Haarhuys helpen door het aanmeten van een maathaarwerk.
Alopecia Traumatica is de haaruitval het ongewilde gevolg van bijvoorbeeld permanenten of ontkroezen, een ongeluk of verbranding. De haren beschadigen hierdoor en breken af. Als bij de verbranding niet alleen de haren, maar ook de huid verbrandt, kan er littekenweefsel ontstaan waardoor de haargroei op die plaats wordt belemmerd. Alopecia Traumatica is goed te herkennen doordat er veel afgebroken haren zichtbaar zijn. Om herhaling en toekomstig haarverlies te voorkomen is het noodzakelijk is het noodzakelijkheid de juiste oorzaak van het haarverlies te achterhalen. Er is voor Alopecia Traumatica geen behandeling. De oorzaak, de mishandeling van het haar, moet worden weggenomen.Alleen dan zal de haardos zich op een normale wijze herstellen. Als de alopecia Traumatica de haarzakjes heeft aangetast of als er littenvorming van de huid is, kan op die plaatsen de haargroei blijvend verstoord zijn.
Pseudopelade van Brocq is een bijzondere vorm van alopecia en is mogelijk het gevolg van een onstekingsproces van de hoofdhuid waarvan de oorzaak meestal niet bekend is.

Alopecia Cicatricialis is een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de (hoofdhuid).

Omdat op het littekenweefsel geen haargroei plaatsvindt, ontstaan er kale plekken, afhankelijk van de omvang van de littekens.

Meer weten over Alopecia? kijk dan op www.alopecia-vereninging.nl

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?