Chemo

Als u behandeld wordt met een chemotherapie bestaat de mogelijkheid dat u uw haar geheel of gedeeltelijk verliest. Om de periode te overbruggen waarin u weinig of geen haar heeft, kunt u een haarwerk aanschaffen.

Haaruitval en kaalheid is voor de meeste mensen een heftige gebeurtenis in hun leven

Een bezoek aan de haarwerkspecialist is een hele stap. Het Haarhuys heeft jaren ervaring met klanten die haaruitval ervaren door chemotherapie. Wij hebben begrip voor de emoties die eventueel kunnen opspelen voor, tijdens en na het aanmeten van een haarwerk of pruik.

Wij zorgen ervoor dat u een haarwerk kiest dat bij u past en waarmee u uzelf bent.

Uw wensen en alle mogelijkheden worden in een discrete en landelijke omgeving met u besproken. De salon staat gedurende uw komst geheel en alleen voor u ter beschikking, op deze manier krijgt u persoonlijke aandacht. Samen kijken wij met u naar een passende oplossing zodat u zich in deze moeilijke periode geen zorgen hoeft te maken over uw haar.

Het Haarhuys biedt oplossingen op maat voor iedereen die last heeft van volledige of plaatselijke haaruitval.

Denk hierbij aan haarwerken/haarstukjes gemaakt van echt haar, kunstvezel of een mix van beide die het eigen haar aanvullen of totaal vervangen.

Niemand hoeft te zien dat u een haarwerk draagt

Haarverlies door chemotherapie

Als u chemotherapie/ bestraling moet ondergaan heeft u grote kans op (tijdelijk)haaruitval. De Cytostatica zorgt ervoor dat de haarvormende cellen beschadigd raken. Het haar wordt dunner, breekt af of valt gedeeltelijk of in zijn geheel uit.

Het haar groeit meestal na het stoppen van de chemo weer terug. Uw behandelend arts kan u vertellen in hoeverre de haaruitval bij u zal optreden. Een pruik/ haarwerk kan dan tijdelijk een oplossing zijn, zodat u zich zeker voelt en weer zelfvertrouwen krijgt. Als u ten gevolge van een chemotherapie/ bestraling een haarwerk of pruik nodig heeft, dan wordt u geadviseerd om ruim voor het begin van de kuur een afspraak te maken, zodat wij tijdig uw echte haarkleur en model vooraf kunnen vastleggen. Doormiddel van een uitgebreide intake en een goede diagnose kunnen we samen tot de oplossing komen die het beste bij u past.

Familieleden of vrienden zijn uiteraard ook van harte welkom bij uw bezoek. Zij kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze, zij kennen u als geen ander en weten wat bij u past.

Wanneer u niet in staat ben om naar de salon te komen, dan komen wij graag bij u thuis, verzorgingshuis of ziekenhuis.

Kiest u voor een haarwerk vanwege chemotherapie? Dan heeft u recht op een vergoeding van de zorgverzekeraar. De noodzakelijke administratieve handelingen met de zorgverzekeraar worden door ons verzorgd.

Lees de ervaringen van onze klanten

Yvonne

Danielle heeft mij ontzettend goed geholpen aan een mooi haarwerk toen ik mijn haren ging verliezen door de chemo. Zij kwam bij mij aan huis en daar kon ik samen met mijn partner en kinderen een mooi haarwerk uitzoeken.

Ook heeft zij mij goed geadviseerd met de aanschaf van hoofddoekjes en verzorgingsproducten voor mijn hoofdhuid.

Toen mijn haren begonnen uit te vallen kwam ik in haar salon om mijn laatste haren er af te laten halen, dit gaf mij ondanks de verdrietige periode echt een warm huiskamergevoel.

Anne

De betrokkenheid en vakkundigheid in deze onzekere tijd heeft mij erg goed gedaan. Het stappenplan hoe al allemaal gaat verlopen wordt heel rustig en duidelijk uitgelegd. Danielle geeft een eerlijk en goed advies.

Marianne

Ik werd geconfronteerd met borstkanker en dan hoor je ook nog dat je je haar gaat verliezen. Danielle heeft mij eerst uitgenodigd voor een intakegesprek, waar bij ik in alle rust mijn vragen aan haar kon stellen. Zij nam alle tijd en ik voelde een warm welkom bij haar in de salon.
Wij hebben samen een mooi haarwerk uitgezocht wat heel mooi bij mijn eigen kapsel en haarkleur kwam.Na een paar dagen kon ik mijn haarwerk ophalen en werd uitgelegd hoe ik het haarwerk moest opzetten en hoe ik het moest verzorgen. Ook gaf zij uitleg hoe ik mijn kale bolletjes kon verzorgen tijdens de kuur.Het is echt een aanrader om in deze onzekere en moeilijke periode naar het Haarhuys te gaan!Je bent een topper Danielle!

Meest gestelde vragen

Het duurt even voordat de chemotherapie helemaal uit het bloed is en de haarwortels zich kunnen herstellen. Pas daarna gaat het haar weer groeien.Er zit nogal variatie in maar bij de meeste mensen die kaal zijn geworden, verschijnen de eerste stoppels meestal één tot twee maanden na de laatste sessie chemotherapie. Ook wenkbrauwen, wimpers en ander lichaamshaar komen terug, al kan dat soms iets langer duren. Het gebruik van een satijnen kussensloop is aan te raden zodat dat minder aan je haar trekt tijdens het slapen.

Uw nieuwe haar zal er waarschijnlijk wat anders uitzien dan voor de behandeling. Als het net weer begint te groeien is uw haar erg fijn of kan het juist wat stugger zijn. Het kan een andere textuur of kleur hebben.

Soms kan het meer gaan krullen of juist wat steiler zijn. Meestal verdwijnen de chemokrullen of het andere haar maar bij sommige mensen zijn de veranderingen blijvend van aard. Ongeveer een jaar na de laatste behandeling heeft u een korte coupe, zie de foto hiernaast.

Onze ervaring is dat gemiddeld de haren uitvallen 14-21 dagen na het starten van de eerste chemokuur. Bij sommige behandelingen en personen zet het haarverlies iets later in. De haren vallen niet in één keer uit maar de haaruitval begin geleidelijk en neemt steeds heftiger toe. Je krijgt kale stukken op het hoofd, je hoofdkussen ligt vol haar. Meestal vallen eerst hoofdhaar en schaamhaar uit, later kunnen ook okselbeharing, wimpers, wenkbrauwen en lichaamsbeharing uitvallen. Dit is afhankelijk van de soort chemo en verschilt daarnaast van patiënt tot patiënt. Maar het belangrijkste is natuurlijk je hoofdhaar. Haar is een belangrijk onderdeel van je identiteit. Je haar verliezen voelt vaak als een deel van je zelf verliezen.
Het advies is om dit zo vroeg mogelijk te doen. Het liefst nog voor het starten van de chemokuur, zodat wij kunnen zien hoe u uw haar draagt en hoe het valt. Zo kan uw pruik/haarwerk worden afgestemd op uw huidige haarmodel. Daarnaast is het ook gewoon fijn om te weten dat er een haarwerk klaarligt voor u op het moment dat u het nodig heeft.

De verzorging van een haarwerk speelt een grote rol bij de bepaling van de levensduur.

Voor ieder type haarwerk /pruik is een andere verzorging nodig, uw haarwerk/pruik dient met regelmaat gewassen te worden. Een haarwerk van echt haar dient elke week gewassen te worden, daarentegen hoeft een haarwerk met een kunstvezel maar 1x per 4 weken gewassen te worden.

In de salon krijgt u een uitgebreide uitleg en u krijgt instructies op papier mee naar huis. Om een haarwerk/pruik van echt haar in model te brengen mag u het voorzichtig lauw föhnen. Een haarwerk met een kunstvezel mag daarentegen niet in contact komen met hitte, omdat de kunstvezel niet hittebestendig is. Gebruik van een föhn, stijl- of krultang is daarbij dus geen optie. Maar het voordeel is wel dat een haarwerk met een kunstvezel direct na het wassen gelijk weer in model valt en gelijk gedragen kan worden.

Gemiddeld gaat een haarwerk een jaar mee, echter ligt het er wel aan hoe intensief het haarwerk gedragen en verzorgd wordt. Vaak is er na 9 maanden wel “gebruikers schade” te zien. Zie het als een kledingstuk dat je iedere dag op je huid draagt , een goede verzorging met de juiste producten is daarom erg belangrijk.

Kiest u voor een haarwerk vanwege chemotherapie? Dan heeft u recht op een vergoeding vanuit uw basisverzekering en is deze dus bij medische indicatie voor iedereen van toepassing mits u uw haarwerk afneemt van een gecertificeerde aanbieder zoals Het Haarhuys. De vergoeding die u uit de basisverzekering krijgt is €457,50 per 12 maanden. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kan dit bedrag alleen maar oplopen. U heeft hiervoor een verwijsbrief nodig. Dit formulier kunt u aanvragen bij u huisarts of specialist. De noodzakelijke administratieve handelingen worden door ons verzorgd.

Kunt u om medische redenen niet naar de salon komen in Ermelo, dan komen wij graag bij u thuis, verzorggingshuis of ziekenhuis.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?